30.6.2012

Päivä 15: Kaikki rautatiet vievät Roomaan

Herätty junan penkiltä lippuja tivaavan konduktöörin kevyeen tönäisyyn. Tuntia vaille vuorokausi matkustettu junilla ja saavuttu Intaliaan, Roomaan. Pian herätykseni jälkeen juna pysähty ja hyttiini änki suurehko italialainen lapsiperhe. Siinä ei kahvia tarvittu kun perheen puoliaikuiset kakarat huusivat kurkku suorana. Mielenosoituksekseni lähdin lasiovisesta hytistä rinkkani kanssa oven taa käytävään istumaan, matkaa oli jäljellä puolisen tuntia

Italian puolella kannattaa miettiä kahdesti ennenkuin työntää päänsä ulos junan ikkunasta, rautatien varressa kaktuksia ja maissia.

Säätila täällä on intensiivinen, aurinkorannalle en uskaltaisi mennä välittömän ylivalotuksen pelossa. Päiväläpötila tänään varjossa +34 astetta ja Henkka tekee kuolemaa. Huomiseksi luvattu +37! Yleensä tähän aikaan vuodesta täällä pitäisi olla noin 25 astetta mutta etelä-euroopassa on nyt meneillään joku afrikasta peräisin oleva sääilmiö ja saksan sisämaata myöten kaikkialla on 10 astetta normaalia kuumempaa.

Ensimmäisenä silmiin pisti paikallisten tapa kessutella joka asialle ja kaikkialla. Sisällä rautatieasemalla, ulkona terasseilla, hostellin vastaanottotiskin takana ja jopa kämppiksenikin veti kessua sisällä hostellihuoneessa. Vittuako? En pidä tästä savun hengittämispakosta yhtään. Haluan itse valita kehooni kulkeutuvat karsinogeenit!

Kävin sitten pizzalla. Aito italialainen pizza oli öljyisessä ohuessa pizzapohjassa kelluvaa mozzarella-juustoa, kokonaisia oliiveja, sekä abuut kämmenen kokoinen yksittäinen ohut rapea kinkkusiivu. Pizzasta löytyi myös vihreitä asioita joihin en ole ennen törmännyt. Aivan liian raisvaista ja vetelää amerikkalais-romanialaisin leivoksiin tottuneelle jyväskyläläiselle. Puolet sain syötyä ja sitten jäätelölle.

Paikallinen jäätelö tai gelato vetääkin jo vertoja sveitsin herkuille. Neljällä eurolla saat kolmen pallon jäätelön massiiviseen aitoon vohveliin ja mansikkatahnaa päälle. Tätä tahmaista viritelmää kulutinkin reilut 15 minuuttia.

Kaksi yötä hostellissa ja sitten johonkin hellettä pakoon! Matkalipussa vielä viikon verran aikaa jäljellä ja lomaa pari viikkoa.