28.6.2012

Päivä 12: Suurkaupunkimatkailua

Lähtö Berliinistä. Matka kohti tuntematonta jatkuu. Myönnettänee että matkailu reppu selässä, mukana junalippu jonka kanssa voi huoletta hypätä pseudosatunnaiseen junaan ilman kiirettä mihinkään on rentouttavaa vaikka nilkkani yrittävätkin tappaa minua kaiken tuon kuorman alla. Rinkka noin 17kg.

Törmäsin metrosta tullessani hillittömään laumaan ihmisiä, kypärät päässä, Segway:t jalkojen alla. Yhden ryhmäläisen paidasta päätellen kyseessä oli jonkun sorting "walking tour of Berlin". Haluan mukaan! Selvisi vihdoin sekin mitä Segway tekee kun kukaan ei ole kyydissä: se pysyy paikallaan kuin kivestä hakattu ja sitten lähtee rullaamaan tuulen mukaan.

Brandenburgerin torin metroaseman katossa arviolta 150-200 LED-paneelia ja metron seuraava pysähdyspaikka näyttäisi olevan 98-vuoden BSoD, tätä teknologian riemuvoittoa. Epäsosiaalisuuden ovat saksalaiset vienee asteen suomea pidemmälle: paikallisesta mäkkäristä voit tilata safkat sanomatta sanaakaan! Apinoi tilauksesi sisäänkäynnin viereiseen automaattin, maksa kortilla ja hae safkat automaatista saamallasi lipukkeella siihen erikseen tarkoitetulta tiskiltä. Ich liebe es®

Aseman liukuportaat on vaihteistettu erilailla erisuuntiin, ylöspäin menevät rullaavat puolet hitaammin mutta vääntöä on enemmän. Päärautatieaseman lippuluukun kassatäti oli mukava ja sai järjestettyä minulle ikkunapaikan IC-junasta Amsterdamiin. Reitillä yksi vaihto ja matkalla kestoa 6,5h.

Alan ymmärtää mitä Sheldon (The Big Bang Theory) tarkoitti sanoessaan että hänen suolensa toimii kuin saksalainen juna-aikataulu: junat saapuvat laitureille noin 5min ennen lähtöä ja lähtevät sekunnin tarkkudella oikeaan aikaan. Pysähdykset välillä on selkeästi ajoitettu niin että konduktööri ehtii käydä ulkona savukkeella.

Junan ikkunasta tiirailtuna Saksan maaseutu on noin 30% metsää, 40% peltoa, 10% kaupunkia, 5% Wolkswagenin tehtaita ja niiden logistiikkaa, 5% tuulivoimaloita ja 10% tunnelia tai puskien vilinää. Hollannin maaseutu on muuten samanlainen mutta teknologia on korvattu lampailla, lehmillä ja muuleilla (luulisin). Mielenkiehtovaa, koko junan henkilökunta vaihtui rajalla.

Pidin junan vessassa olleesta varoituksesta jossa kielletään omenoiden ja kahvikuppien vetäminen pöntöstä. Vessan ikkunasta ei saa heitellä viinipulloja ojaan.