6.7.2012

Päivä 21: Kaupunkilomailua välimerellä

Yö pyöritty niin ja näin uudessa hostellihuoneessa, selkä UV-sätelyn aiheuttaman DNA-vaurion takia väriltään #A60000. Voisi olla parempi jos heitän paidan päälle ja pysyttelen tämän päivän metrotunneleissa. Päätin silti olla rohkea ja uskaltautua ulos.

IMAX-teatterin massiiviset liukuovet
Käveltyäni satama-alueen ympäri, löysin vihdoin IMAX-teatterin. Kävin ilmeisesti katsomassa projektorin mukana tulleen geneerisen dokumentin muinaisesta egyptistä. Koko leffa oli espanjaksi, ymmärsin siitä malarian, evoluution, faaraon ja haudan. En miten ne liittyy toisiinsa.

IMAX-teatterin jyrkkä katsomo ja massiivinen valkokangas
Teatteri oli suurehko, valkokangas seitsenkerroksisen talon kokoinen täyttäen siis koko tehollisen näkökentän. Elokuva oli 3D joka oli toteutettu käytännössä kahdella päällekkäisellä projektorilla joissa vastakkaisiin suuntiin polarisoidut suodattimet. Katsojilla siis passiivilasit, efekti meni pilalle päätä sivulle kääntämällä.

IMAX-projektorin syöttökelat
Teatteri on yksi ensimmäisiä (ellei ensimmäinen) IMAX-teatteri, projektori käytti siis 70mm ESTAR filmiä. Kahta massiivista kelaa, yksi kummallekkin "projektorille" 250kg/2,5h elokuvaa. Kokemukseni perusteella kuvanlaatu vastasi halpaa 720p HD-telkkaria.

Asiaa ei auttanut että toisen projektorin linssissä oli jotain skeidaa mikä projisoitui kankaalle aboot 10cm kokoisina roskina, jotka näkyi vain toiselle silmälle. Pieni hedarihan siitä tuli. Projektori itse oli yksi puolikkaan henkilöauton kokoinen möykky joka sisälsi molemmat projektorit. Koko vehje liikkui kiskoilla kellarin ja katsomon keskikohdan välillä, syöttävät filmikelat ja kaikki tekniikka siis kellarissa.

Hieman modernisoituna järjestelmä olisi erittäin jees. Nyt reippaasti aikaansa jäljessä. Kannatti käydä katsomassa ja kokemassa mutta silti Finnkino vetää moderneilla laitteillaan laadussa ohi. IMAX oli jotain leffateatterin ja planetaarion välistä.

Kävin vaateostoksilla, menin jättämään housuni Amsterdamiin (älä kysy) joten tarvitsin uudet. 30€ tuhlattuani lähdin innoissani katsomaan Gaudin katedraalia, ihmeellistä hiekkakakkua keskellä kaupunkia. Sekin yllättäen remontissa. Kaikki maat näemmä restauroivat turistirysiään, Colosseumkin oli remontissa.

Sagrada Família
Istahdin hetkeksi puistoon ja jatkoin matkaa metrolla. Metrossa huomasin jättäneeni vaatepussukan puiston penkin viereen. Eikun juosten takaisin.

Pari kertaa alueen haravoituani löysin pussin penkin viereisestä roskiksesta, kaikki oli viety paitsi vajaa limsapullo ja kuitit. Vituttaako? Ei se ollut kuin kolmen tunnin palkka. Vieressä istuneet keski-ikäiset miehet olivat vielä siinä mutta he eivät olleet nähneet mitään. Epäilyttävääkö? No ei.

Minu putkiaivot on oppinu että matkassa on kamera, pussukka jossa rahat ja passi sekä puhelin vasemmassa housun taskussa. Pieni paperikassi oikeassa kädessä tuntuu vieraalta pakkohan siitä oli eroon päästä.

Huomenna uusi yritys vaatekaupan suhteen. Kokemusta rikkaampana, tervetuloa Barcelonaan!