16.1.2013

Change of plans

Odottamattomat menot söivät taloudellisen pohjan kuukauden mittaiselta Interrail-matkalta. Ei anneta sen masentaa vaan lähdetään matkalle mahdollisesti maailman masentavimpaan paikkaan: Ukrainaan, Pripjatin aavekaupunkiin.

Pripjat, Ukraina


Näkymä Pripjatista, taustalla Tšernobylin ydinvoimalaitos
Kaupungin kaikki 49 000 asukasta evakuoitiin säteilyvaaran vuoksi 26.4.1986 kun kahden kilometrin päässä sijaitsevassa Tšernobylin ydinvoimalassa sattui vakava onnettomuus. Kaupungin väkiluku on vielä tänäkin päivänä nolla vaikka turmasta on kulunut jo 27 vuotta. Kaupunki evakuoitiin linja-autoilla kahdessa vuorokaudessa ja kaupunki hylättiin. Nykyään luonto on vallannut alueen ja tunnelma kaupungissa on aavemainen, paikka on jäätynyt ajassa neuvostoaikaan. Kaupungissa vallitsee 4-100 kertaa normaalia korkeampi taustasäteily joka on aiheuttanut alueella mitä mielenkiintoisimpia ilmiöitä.

Pripjatin hyvipuison hylätyt törmälyautot
Paikka on jättänyt merkittävän jäljen paikalliseen luontoon kuin myös länsimaiseen pop-kulttuuriin. Tšernobylistä liikkuu paljo virheellistä ja outoa tietoa ja siksi paikka kiehtoo minua. Tapaturma, käytetty  laitteisto sekä paikka ovat myös sosiaalisesti mielenkiintoinen yhdistelmä, eteenkin sähköinsinööriopiskelijan näkökulmasta. Haluan nähdä tuon kuuluisan 4. reaktorin sarkofagin omin silmin ennenkuin se piilotetaan ikuisiksi ajoiksi ihmissilmiltä.
Tuohoutunut reaktori #4

Onnettomuus


Tšernobylin ydinvoimalaitoksessa suoritettiin määräysten vastaisesti koetta jota ei ollut hyväksytty voimalan RBMK-rakenteen vuoksi. Kokeen estäneet turvajärjestelmät oli kytketty pois päältä ja reaktoria käytettiin liian alhaisella teholla. Voimalan huonosti koulutettu henkilökunta menetti reaktorin hallinnan ja ytimen lämpöteho nousi yli kymmenkertaiseksi. Valtava höyryn paine tuhosi reaktorin ja aiheutti voimalaitoksen räjädyksen klo 1:23 päästäen ilmakehään valtavat määrät radioaktiivisia aineita kuten jodia ja plutoniumia. Laskeuma havaittiin ruotsissa kun se aiheutti hälytyksen Forsmarkin ydinvoimalaitoksella yli 1200 km päässä tuhoutuneesta reaktorista jolloin neuvostoliitto joutui myöntämään onnettomuuden.

Avoimen reaktorin päälle rakennettiin massiivinen betoninen suojakilpi, joka pitää edelleen sisällään 190 tonnia reaktoriin jäljelle jäänyttä korkearadioaktiivista ydinpolttoainetta. Kiireellä rakennettu suoja on kuitenkin rapistunut pahasti ja päälle on rakenteilla uusi suoja jonka on määrä valmistua 2015.

Onnettomuus on vaikuttanut läheisiin ihmispopulaatioihin lisäten merkittävästi kilpirauhassyöpää, säteilysairauksia ja inspiroi suunnattomat määrät tieteisfiktiota, niin kirjoissa, elokuvissa kuin peleissäkin. Tämä on nähtävä vielä kun se on mahdollista...



Kuvat: Wikipedia